Liput ja matkakortit

Näin maksat Kuopion seudun joukkoliikenteessä Vilkussa

Kuopion joukkoliikenteessä eli Vilkku-busseissa matkan maksaminen on helppoa:

 • Voit ostaa kertalipun lähimaksulla. Lisää lähimaksusta löydät täältä.
 • Voit ostaa kertalipun käteisellä kuljettajalta tai älypuhelimellasi mobiilisovellusten kautta.
 • Voit maksaa matkasi Waltti matkakortille ladatulla arvolla tai kausilipulla.

Matkan hinta määräytyy vyöhykkeiden mukaan. Opiskelijoille ja senioreille on tarjolla omia lipputyyppejä. Alle 7-vuotiaat matkustavat aina ilmaiseksi.   

Kertalippu

Mikäli käytät bussia vain satunnaisesti, suosittelemme kertalipun ostamista.

Jos et halua kuljetella kolikoita mukanasi, voit ostaa kertalipun kätevästi myös älypuhelimellasi, kun lataat Vilkku tai Waltti mobiililippusovelluksen sovelluskaupasta. Sovellus on maksuton ja helppokäyttöinen. Mobiililiput käyvät maksuvälineenä linjoilla 1-86. Mobiililippu tulee ostaa ennen linja-autoon nousemista ja näyttää autoon noustaessa kuljettajalle. Lipussa näkyy QR-koodin lisäksi jäljellä oleva voimassaoloaika. Pidäthän huolta, että puhelimessasi riittää virtaa koko matkan ajaksi.

Kertalippujen hinnat

 

Vuorokausilippu

Oletko vierailemassa Kuopion seudulla vai tarvitsetko bussia muusta syystä lyhyen ajan? Silloin vuorokausilippu saattaa olla sinulle paras vaihtoehto. Voit valita voimassaoloajaksi 1–14 vuorokautta ja käyttää bussia rajattomasti sinä aikana. Lippu kelpaa linjoilla 1-86, kaikilla vyöhykkeillä.

Vuorokausilippu ostetaan Kuopion kaupungin palvelupisteestä Valtuustotalolta. Palvelupisteestä ostettuun lippuun lisätään palvelumaksu. Voit hankkia lipun myös Vilkun mobiililippusovelluksella, jolloin sen enimmäispituus on kolme vuorokautta.  

Vuorokausilipun hinnat

 

Waltti-matkakortti

Kun käytät bussia säännöllisesti, on Waltti-matkakortti edullisin ja kätevin maksutapa. Waltti toimii kahdella tapaa: arvo- tai kausilippuna. Arvolipulla maksetaan yksittäisiä matkoja ja kausilipulla voi matkustaa rajattomasti valitsemallasi vyöhykkeellä 30 vuorokauden ajan. Samalle kortille voit toki ladata molempia ja käyttää arvoa tai kautta matkustustarpeesi mukaan.    

Waltti-matkakortin voit ostaa joko henkilö- tai haltijakohtaiseksi, jolloin se sopii vaikkapa perheen yhteiseksi kortiksi. Matkakortilla ei voi maksaa matkatavaramaksuja.

 

Waltti-matkakortilla voit matkustaa:

 • Kuopion ja Siilinjärven paikallisliikenteessä linjoilla 1-40.

 • Maaseutuliikenteen linjoilla 42-86. 

 • Seutuliikenteen linjoilla 50, 55, 70, 76 ja 90

 • Suurimmassa osassa alueen markkinaehtoisesta liikenteestä. Tarkemmat tiedot Waltti-lippujen kelpoisuudesta suunnittain löydät aikataulusivuiltamme tai vuoroja liikennöiviltä liikennöitsijöiltä.

 • Kuopion seudun joukkoliikenteen vyöhykkeiden ulkopuoliseen matkustukseen tulee hankkia liikenteenharjoittajan lipputuote.

Waltti arvolippuna

Voit ladata matkakortille haluamasi summan aina 500 euroon saakka ja käyttää arvoa yksittäisten matkojen maksamiseen. Arvo ei vanhene, vaan on käytettävissäsi niin kauan kuin sitä kortilla riittää.

Arvokortillesi asetetaan valmiiksi ne vyöhykkeet, joilla pääsääntöisesti matkustat. Mikäli käytät korttia näiden vyöhykkeiden ulkopuolella, on sinun mainittava siitä etukäteen kuljettajalle.

Waltti-arvolipulla voit matkustaa kaikkialla Suomen Waltti-liikenteessä. Tarkastathan hinnat ja etuudet aina sen alueen joukkoliikenteen sivuilta, jossa aiot matkustaa.

Waltti-arvolipun hinnat

Waltti kausilippuna

Kausilippu on säännöllisesti matkustavan valinta! Kun Waltti-matkakortti on ladattu, voit matkustaa rajattomasti 30 päivän ajan kortille määritetyillä vyöhykkeillä. Aika alkaa ensimmäisestä käyttökerrasta.

Waltti-kausilippujen hinnat

Henkilökohtainen Waltti-matkakortti

Henkilökohtaista korttia voi käyttää vain kortin omistaja. Kortille ladatulla arvolla hän voi kuitenkin maksaa useamman saman tai alemman ikäryhmän henkilön matkan, kun on itse kyydissä koko matkan ajan. Eikä hätää, jos kortti katoaa. Sille ladatut lipputuotteet voidaan siirtää uudelle kortille.

Mikäli olet oikeutettu johonkin Waltti-kortille ladattavaan erikoislippuun, tarvitset sen käyttöön henkilökohtaisen Waltti-matkakortin

Haltijakohtainen Waltti-matkakortti

Haltijakohtaista korttia voi käyttää useampi samaan ikäryhmään kuuluva henkilö. Kun korttia käyttää arvolippuna, voi sillä maksaa useamman matkustajan matkan. Kausilippua voi käyttää vain yksi kerrallaan. Pidäthän huolta kortistasi, sillä se vastaa käteistä rahaa. Mikäli kortti katoaa, rahoja ei voida enää palauttaa sinulle.

Waltti-matkakortin hankkiminen ja lataaminen

Uusi Waltti -matkakorttipohja maksaa 5 euroa. Kortti on ostettavissa nettikaupasta sekä lipunmyynti- ja palvelupisteistä. Voit myös samalla ostaa kortille haluamasi lipputuotteen. Kortin myynnin yhteydessä peritään myyntipistekohtainen palvelumaksu.

Waltti-nettikauppa

Henkilökohtaisen Waltti-matkakortin voit tilata ja ladata helposti nettikaupassa ilman palvelumaksua. Tilaamista varten tarvitset verkkopankkitunnukset ja sähköpostiosoitteen. Kuopion korttitilaukset käsitellään kolmen arkipäivän sisällä, jonka jälkeen ne lähtevät postitse osoitteeseesi. Kun jatkossa lataat kortin nettikaupassa, on se käytettävissäsi kahden tunnin sisällä ostosta.

Siirry nettikauppaan

Palvelu- ja lipunmyyntipisteet

Palvelu- ja lipunmyyntipisteistä voit hankkia henkilö- tai haltijakohtaisen matkakortin. Ostosta peritään palvelumaksu, joka vaihtee myyntipisteittäin.

Katso myyntipisteet

Erikoisliput

Muun muassa opiskelijat ja seniorit kulkevat Vilkku-busseissa alennettuun hintaan. Myös Kalpan pelipäiville löytyy oma lipputyyppi.

Seniorit

Oletko täyttänyt 65 vuotta? Silloin olet oikeutettu henkilökohtaiseen arvokorttiin, jolla matkustat A-D -vyöhykkeillä alennettuun hintaan joka päivä klo 9–14. Muuna aikana veloitetaan normaali arvolipun hinta.

Seniorilippu on saatavilla vain henkilökohtaisille Waltti-matkakorteille.

Katso seniorilipun hinnat

Seniorilipun ostopisteet

Opiskelijat

Päätoimisille opiskelijoille sekä ulkomaalaisille vaihto- ja tutkinto-opiskelijoille on tarjolla alennettu henkilökohtainen kausi- tai arvolippu.

Saat opiskelijalipun, jos

 • Opiskelu on päätoimista
 • Opiskelu on ammattiin tai tutkintoon johtavaa
 • Lukuvuoden pituus on vähintään 8kk

Opiskelijan lipputuotteisiin eivät ole oikeutettu

 • Yliopistossa tohtorintutkintoa tai lisensiaatin tutkintoa opiskelevat 
 • Oppisopimuskoulutuksessa olevat
 • Työvoimapoliittisessa koulutuksessa olevat
 • Yksityisopiskelijat
 • Ulkomailla opiskelevat

Näin ostat opiskelijalipun

Ensimmäinen lipunostokerta tulee tehdä palvelu- tai lipunmyyntipisteessä. Ostoa varten tarvitset enintään kolme kuukautta vanhan opiskelutodistuksen tai opiskelijakortin, jossa on voimassa oleva lukuvuositarra. Sen jälkeen voit ladata matkakortin netissä ja latauspisteissä kortin voimassaoloaikana. Voit myös tehdä opiskelijan asiakasryhmän päivityksen Waltin nettikaupassa.

Opiskelija-alennus myönnetään korkeintaan vuodeksi kerrallaan ja se on voimassa seuraavan vuoden syyskuun loppuun.

Opiskelijalippu on saatavilla henkilökohtaisille Waltti-matkakorteille. Waltin kausiliput ovat saatavilla myös Waltti -mobiilisovelluksesta!

Katso opiskelijalipun hinnat

Opiskelijalipun ostopisteet

 

Kelan tukema koulumatkakortti

Toisen asteen opiskelijoille on tarjolla erillinen Kela koulumatkatuettu lippu. Tutustu lippuun alta.

Koulumatkatuettu lippu

Työsuhdematkalippu

Työsuhdematkalippu on työnantajan tarjoama etu. Se ladataan henkilökohtaiselle Waltti-matkakortille joko kautena tai arvona. Lippu on tarkoitettu pääasiassa työmatkoihin, mutta sitä voi käyttää myös vapaa-aikana. Lipun voi maksaa esimerkiksi Eazybreak-, ePassi- tai Smartum-palveluiden avulla. Maksutavat vaihtelevat palvelupisteittäin. Valtuustotalon ipunmyyntipistessä käy ePassi, Sokoksen ja R-kioskien lipunmyynti- ja lisälatauspisteissä e-Passi, Smartum, Edenred ja Eazybreak.
 
Työsuhdematkalipun hankkiminen alkaa selvittämällä työnantajalta mahdollisuuksista ottaa käyttöön henkilöstön työmatkaetuus. Työnantaja voi tarjota työsuhdematkalippuetuuden joko kokonaan tai osittain.
 
Lue lisää Verohallinnon sivulta.

KalPa pelipäivä -lippu

KalPan kotiotteluihin on saatavilla 1,50€ hintainen tapahtumalippu. Lippu on ostettavissa mobiilikaupasta AB-vyöhykkeille jokaisena KalPan kotiottelupäivänä. Mobiililipun lisäksi sinulla tulee olla lippu päivän peliin tai kausikortti mukanasi bussissa.  

Kertasarjaliput

Kertasarjaliput ovat pääsääntöisesti tarkoitettu yhdistysten, virastojen, laitosten ja yritysten käyttöön. Liput tilataan etukäteen. Tilatut liput voidaan postittaa tai ne ovat noudettavissa palvelupisteestä aikaisintaan kolmen arkipäivän kuluttua tilauksesta. Lippujen tilauksia ei käsitellä heinäkuussa.
 
Paperiset kertasarjaliput myydään 10 kertalipun vihkoina. Hinta AB -vyöhykkeellä on 2,70 €/lippu. Tilauksen loppusummaan lisätään palvelumaksu 1,50 € sekä mahdolliset postituskulut todellisten kulujen mukaan.
 
Kertasarjalippujen tilauslomake.

Erikoislippujen ostopisteet

Kuopio Valtuustotalon asiakaspalvelu, Suokatu 42, Kuopio