Liput ja matkakortit

Näin maksat Kuopion seudun joukkoliikenteessä Vilkussa

Kuopion joukkoliikenteessä eli Vilkku-busseissa matkan maksaminen on helppoa:

 • Voit ostaa kertalipun lähimaksulla. Lisää lähimaksusta löydät täältä.
 • Voit ostaa kertalipun käteisellä kuljettajalta tai älypuhelimellasi mobiilisovellusten kautta.
 • Voit maksaa matkasi Waltti matkakortille ladatulla arvolla tai kausilipulla. Lisää löydät täältä.

Matkan hinta määräytyy vyöhykkeiden mukaan. Opiskelijoille ja senioreille on tarjolla omia lipputyyppejä. Alle 7-vuotiaat matkustavat aina ilmaiseksi.   

Kertalippu

Mikäli käytät bussia vain satunnaisesti, suosittelemme kertalipun ostamista.

Jos et halua kuljetella kolikoita mukanasi, voit ostaa kertalipun kätevästi myös älypuhelimellasi, kun lataat Vilkku tai Waltti mobiililippusovelluksen sovelluskaupasta. Sovellus on maksuton ja helppokäyttöinen. Mobiililiput käyvät maksuvälineenä linjoilla 1-86. Mobiililippu tulee ostaa ennen linja-autoon nousemista ja näyttää autoon noustaessa kuljettajalle. Lipussa näkyy QR-koodin lisäksi jäljellä oleva voimassaoloaika. Pidäthän huolta, että puhelimessasi riittää virtaa koko matkan ajaksi.

Kertalippujen hinnat

 

Vuorokausilippu

Oletko vierailemassa Kuopion seudulla vai tarvitsetko bussia muusta syystä lyhyen ajan? Silloin vuorokausilippu saattaa olla sinulle paras vaihtoehto. Voit valita voimassaoloajaksi 1–14 vuorokautta ja käyttää bussia rajattomasti sinä aikana. Lippu kelpaa linjoilla 1-86, kaikilla vyöhykkeillä.

Vuorokausilippu ostetaan Kuopion kaupungin palvelupisteestä Valtuustotalolta. Palvelupisteestä ostettuun lippuun lisätään palvelumaksu. Voit hankkia lipun myös Vilkun mobiililippusovelluksella, jolloin sen enimmäispituus on kolme vuorokautta.  

Vuorokausilipun hinnat

 

Erikoisliput

Muun muassa opiskelijat ja seniorit kulkevat Vilkku-busseissa alennettuun hintaan. Myös Kalpan pelipäiville löytyy oma lipputyyppi.

Seniorit

Oletko täyttänyt 65 vuotta? Silloin olet oikeutettu henkilökohtaiseen arvokorttiin, jolla matkustat A-D -vyöhykkeillä alennettuun hintaan joka päivä klo 9–14. Muuna aikana veloitetaan normaali arvolipun hinta.

Seniorilippu on saatavilla vain henkilökohtaisille Waltti-matkakorteille.

Katso seniorilipun hinnat

Seniorilipun ostopisteet

Opiskelijat

Päätoimisille opiskelijoille sekä ulkomaalaisille vaihto- ja tutkinto-opiskelijoille on tarjolla alennettu henkilökohtainen kausi- tai arvolippu.

Saat opiskelijalipun, jos

 • Opiskelu on päätoimista
 • Opiskelu on ammattiin tai tutkintoon johtavaa
 • Lukuvuoden pituus on vähintään 8kk

Opiskelijan lipputuotteisiin eivät ole oikeutettu

 • Yliopistossa tohtorintutkintoa tai lisensiaatin tutkintoa opiskelevat 
 • Oppisopimuskoulutuksessa olevat
 • Työvoimapoliittisessa koulutuksessa olevat
 • Yksityisopiskelijat
 • Ulkomailla opiskelevat

Näin ostat opiskelijalipun

Ensimmäinen lipunostokerta tulee tehdä palvelu- tai lipunmyyntipisteessä. Ostoa varten tarvitset enintään kolme kuukautta vanhan opiskelutodistuksen tai opiskelijakortin, jossa on voimassa oleva lukuvuositarra. Sen jälkeen voit ladata matkakortin netissä ja latauspisteissä kortin voimassaoloaikana. Voit myös tehdä opiskelijan asiakasryhmän päivityksen Waltin nettikaupassa.

Opiskelija-alennus myönnetään korkeintaan vuodeksi kerrallaan ja se on voimassa seuraavan vuoden syyskuun loppuun.

Opiskelijalippu on saatavilla henkilökohtaisille Waltti-matkakorteille. Waltin kausiliput ovat saatavilla myös Waltti -mobiilisovelluksesta!

Katso opiskelijalipun hinnat

Opiskelijalipun ostopisteet

 

Kelan tukema koulumatkakortti

Toisen asteen opiskelijoille on tarjolla erillinen Kela koulumatkatuettu lippu. Tutustu lippuun alta.

Koulumatkatuettu lippu

Työsuhdematkalippu

Työsuhdematkalippu on työnantajan tarjoama etu. Se ladataan henkilökohtaiselle Waltti-matkakortille joko kautena tai arvona. Lippu on tarkoitettu pääasiassa työmatkoihin, mutta sitä voi käyttää myös vapaa-aikana. Lipun voi maksaa esimerkiksi Eazybreak-, ePassi- tai Smartum-palveluiden avulla. Maksutavat vaihtelevat palvelupisteittäin. Valtuustotalon ipunmyyntipistessä käy ePassi, R-kioskien lipunmyynti- ja lisälatauspisteissä e-Passi, Smartum, Edenred ja Eazybreak.
 
Työsuhdematkalipun hankkiminen alkaa selvittämällä työnantajalta mahdollisuuksista ottaa käyttöön henkilöstön työmatkaetuus. Työnantaja voi tarjota työsuhdematkalippuetuuden joko kokonaan tai osittain.
 
Lue lisää Verohallinnon sivulta.

KalPa pelipäivä -lippu

KalPan kotiotteluihin on saatavilla 1,50€ hintainen tapahtumalippu. Lippu on ostettavissa mobiilikaupasta AB-vyöhykkeille jokaisena KalPan kotiottelupäivänä. Mobiililipun lisäksi sinulla tulee olla lippu päivän peliin tai kausikortti mukanasi bussissa.  

Kertasarjaliput

Kertasarjaliput ovat pääsääntöisesti tarkoitettu yhdistysten, virastojen, laitosten ja yritysten käyttöön. Liput tilataan etukäteen. Tilatut liput voidaan postittaa tai ne ovat noudettavissa palvelupisteestä aikaisintaan kolmen arkipäivän kuluttua tilauksesta. Lippujen tilauksia ei käsitellä heinäkuussa.
 
Paperiset kertasarjaliput myydään 10 kertalipun vihkoina. Hinta AB -vyöhykkeellä on 2,70 €/lippu. Tilauksen loppusummaan lisätään palvelumaksu 1,50 € sekä mahdolliset postituskulut todellisten kulujen mukaan.
 
Kertasarjalippujen tilauslomake.

Erikoislippujen ostopisteet

Kuopio Valtuustotalon asiakaspalvelu, Suokatu 42, Kuopio