Sujuva matkustaminen

Reittien ja aikataulujen löytäminen

Vilkku-reittiopas

Reittiopas on helpoin tapa löytää sopivin reitti ja aikataulut. Kun kirjoitat reittioppaaseen lähtöpaikan, määränpään ja kellonajan, se etsii sinulle sopivat bussilinjat, ohjeistaa oikealle pysäkille ja kertoo minkä vyöhykkeiden lipun tarvitset. Koska reittiopas hyödyntää bussien reaaliaikaista paikkatietoa, se kertoo sinulle linja-auton todellisen saapumisajan pysäkille ja näyttää kartalta missä vuorosi on tulossa.

Jos annat luvan paikantaa älypuhelimesi, saat käyttöösi sijaintiisi sovitetut aikataulut ja reitit. Palvelu muistaa aikaisemmin tehdyt osoitehaut automaattisesti ja voit määritellä siihen omia suosikkikohteitasi. Reittiopas ei ole sovelluskaupasta ladattava sovellus, vaan internetsivu. Kun lisäät sivun älypuhelimesi aloitusnäyttöön, saat sen toimimaan sovellusmaisesti. Reittiopaspalvelu löytyy myös Vilkku ja Waltti mobiililippusovelluksistamme.

Reittioppaaseen pääset täältä

Aikatauluesitteet

Kuopion seudun joukkoliikenteen aikataulut ovat saatavissa myös painettuina linja- ja tiensuuntakohtaisina esitteinä. Aikatauluesitteitä on saatavilla seuraavissa toimipisteissä:

  • Valtuustotalon asiakaspalvelupiste
  • Kaupungin pääkirjasto
  • Matkakeskuksen odotustilat
  • Lähikirjastot (esitteitä aluekohtaisesti)

Ajantasaiset aikataulut näet sähköisessä muodossa reittioppaasta tai aikataulusivulta.

Matkan maksaminen

Voit maksaa matkasi bussissa käteisellä, lähimaksulla, Vilkku tai Waltti -mobiililipulla sekä Waltti-matkakortilla.

Mobiililippu ostetaan älypuhelimelle ladattavista sovelluksista ja luetaan viemällä lippu lukijalaitteen alapuolella olevaan QR-koodin lukijaan.

Waltti-matkakorttia näytetään etäkorttien lukijalaitteelle. Riittää, että kortin näyttää laitteelle – mitään painiketta ei tarvitse painaa. Mikäli kuitenkin matkustat matkakortille määritetyistä vyöhykkeistä poikkeavan matkan, voit itse valita bussin lukijalaitteelta kuljettavat vyöhykkeet.

Lue lisää lipuista ja matkakorteista

Lue lisää lähimaksamisesta


Matkustaminen

Bussiin nouseminen ja siitä poistuminen

Pysäytä pysäkille saapuva bussi näyttämällä selvää merkkiä; esimerkiksi kättä heilauttamalla, kunnes kuljettaja huomaa sinut ja laittaa vilkun päälle pysähtymisen merkiksi.

Nouse bussiin etuovesta. Lastenvaunujen, pyörätuolin tai rollaattorin kanssa matkustaessasi käytä bussin keskiovea.

Kun varaat Waltti-matkakortin, mobiililipun tai sopivan rahan kertalippua varten valmiiksi, nopeutat rahastustilannetta ja autat kuljettajaa pitämään bussin aikataulussa.

Painathan stop-painiketta hyvissä ajoin ennen pysäkkiäsi. Käytä poistumiseen ensisijaisesti bussin keskiovea.

Muiden matkustajien huomioiminen

Ruuhka-aikaan istumapaikoista saattaa olla pulaa, mutta sopu sijaa antaa. Tarjoathan siis ystävällisesti paikkaasi vanhuksille, vammaisille ja raskaana oleville. Älä vie ylimääräistä istumapaikkaa pitämällä siinä laukkuasi.    

Mikäli kaikki istuimet on varattu, täytä seisomatilat takaosasta alkaen.

Käytä matkapuhelinta ja muita mobiililaitteita hillitysti. Huomaathan myös, että syöminen ja juominen ei ole sallittua bussissa.

Ota kanssamatkustajat huomioon myös bussia odotellessa ja vältä tupakointia pysäkkien läheisyydessä.

Matkusta lapsen kanssa turvallisesti

Bussiin noustaan vaunujen tai rattaiden kanssa keskiovesta vaunut etuperin, nostamalla vaunujen etupyörät ensin bussiin. Työnnä lastenvaunut penkkirivin taakse oikea kylki menosuuntaa kohti. Muista lukita vaunujen omilla jarruilla. Pidäthän huolta, että vaunut tai rattaat eivät pääse kaatumaan tai liikkumaan matkan aikana. Lisää lastenvaunuilla matkustamisesta esteettömyys-sivulla.

Kuljettajan on vaikea havaita pientä lasta linja-auton sisällä olevista sisäpeileistä, koska ne eivät aina näytä lapsen korkeudelle saakka. Poistuessa onkin turvallisinta ohjata kävelevä lapsi ulos ennen aikuista. Vedä vaunut ulos perässäsi kädensijoista kiinni pitäen. Näin ne eivät pääse törmäämään pysäkkireunukseen.

Esteettömyys

Esteettömyydestä tarkemmin Vilkun esteettömyys -sivulla.

Kaupunkiliikenteen linjoilla 1–40 maksutta kulkevat:

  • Saattaja ja lapsi, kun lasta kuljetetaan lastenvaunuissa tai -rattaissa. Jos vauva on kantorepussa tai -liinassa, saattaja tarvitsee matkalipun.
  • Sotaveteraanit
  • Pyörätuolissa kulkevat sekä heidän saattajansa.
  • Henkilöt, jotka kulkevat rollaattorin kanssa klo 9–14. Muuna aikana matkasta peritään normaali lippumaksu. Potkurollaattorit eivät oikeuta ilmaiseen matkustukseen. Sähköskoottereita tai -mopoja ei kuljeteta busseissa turvallisuussyistä.
  • Vammaisen kanssa matkustava saattaja, kun vammainen esittää näkövammais-, kuljetuspalvelu- tai A-merkityn EU:n vammaiskortin. Vammaiselta itseltään peritään normaali lippumaksu.