Sujuva matkustaminen

Reittien ja aikataulujen löytäminen

Vilkku-reittiopas

Reittiopas on helpoin tapa löytää sopivin reitti ja aikataulut. Kun kirjoitat reittioppaaseen lähtöpaikan, määränpään ja kellonajan, se etsii sinulle sopivat bussilinjat. Koska reittiopas hyödyntää bussien reaaliaikaista paikkatietoa, se kertoo sinulle linja-auton todellisen saapumisajan pysäkille.

Jos annat luvan paikantaa älypuhelimesi, saat käyttöösi sijaintiisi sovitetut aikataulut ja reitit. Palvelu muistaa aikaisemmin tehdyt osoitehaut automaattisesti ja voit määritellä siihen omia suosikkikohteitasi. Reittiopas ei ole sovelluskaupasta ladattava sovellus, vaan internetsivu. Kun lisäät sivun älypuhelimesi aloitusnäyttöön, saat sen toimimaan sovellusmaisesti.

Reittioppaan löydät täältä

Aikataulukirja ja linjakartat

Kuopion seudun joukkoliikenteen aikataulukirjat jaetaan Kuopion alueella koteihin kaksi kertaa vuodessa. Aikataulukirjoja on saatavilla palvelupisteistä hintaan 1 €.

Katso palvelupisteet

Ajantasaiset aikataulut näet sähköisessä muodossa reittioppaasta tai aikataulusivulta.

Matkan maksaminen

Voit maksaa matkasi bussissa käteisellä, Vilkku-mobiililipulla tai Waltti-matkakortilla.

Mobiililippu ostetaan älypuhelimelle ladattavalla sovelluksella ja esitetään kuljettajalle bussiin noustessa. Kuljettaja hyväksyy lipun.

Lataa Vilkku-mobiililippusovellus

Waltti-matkakorttia näytetään etäkorttien lukijalaitteelle, joka sijaitsee bussin etuosassa, kuljettajan vieressä. Riittää, että kortin näyttää laitteelle – mitään painiketta ei tarvitse painaa.

Lue lisää lipuista ja matkakorteista

Matkustaminen

Bussiin nouseminen ja siitä poistuminen

Pysäytä pysäkille saapuva bussi heilauttamalla kättäsi.

Nouse bussiin etuovesta. Lastenvaunujen, pyörätuolin tai rollaattorin kanssa matkustaessasi käytä bussin keskiovea.

Kun varaat Waltti-matkakortin, mobiililipun tai sopivan rahan kertalippua varten valmiiksi, nopeutat rahastustilannetta ja autat kuljettajaa pitämään bussin aikataulussa.

Painathan stop-painiketta hyvissä ajoin ennen pysäkkiäsi ja käytä poistumiseen bussin keskiovea.

Muiden matkustajien huomioiminen

Ruuhka-aikaan istumapaikoista saattaa olla pulaa, mutta sopu sijaa antaa. Tarjoathan siis ystävällisesti paikkaasi vanhuksille, vammaisille ja raskaana oleville. Älä vie ylimääräistä istumapaikkaa pitämällä siinä laukkuasi.    

Mikäli kaikki istuimet on varattu, täytä seisomatilat takaosasta alkaen.

Käytä matkapuhelinta ja muita mobiililaitteita hillitysti. Huomaathan myös, että syöminen ja juominen ei ole sallittua bussissa.

Ota kanssamatkustajat huomioon myös bussia odotellessa ja vältä tupakointia pysäkkien läheisyydessä.

Matkusta lapsen kanssa turvallisesti

Bussiin noustaan vaunujen tai rattaiden kanssa keskiovesta kädensijat linja-autoon päin. Näin vaunut on helppo kiinnittää autossa oleviin kiinnityskoukkuihin tai tarraliinoihin. Muista käyttää vaunujen omaa pyörälukitusta! Pidäthän huolta, että vaunut tai rattaat eivät pääse kaatumaan tai liikkumaan matkan aikana.

Kuljettajan on vaikea havaita pientä lasta linja-auton sisällä olevista sisäpeileistä, koska ne eivät aina näytä lapsen korkeudelle saakka. Poistuessa onkin turvallisinta ohjata kävelevä lapsi ulos ennen aikuista. Vedä vaunut ulos perässäsi kädensijoista kiinni pitäen. Näin ne eivät pääse törmäämään pysäkkireunukseen.

Esteettömyys

Lähes kaikki Kuopion Vilkku-bussit ovat matalalattiaisia.

Kaupunkiliikenteen linjoilla 1–40 maksutta kulkevat:

  • Saattaja ja lapsi, kun lasta kuljetetaan lastenvaunuissa tai -rattaissa. Jos vauva on kantorepussa tai -liinassa, saattaja tarvitsee matkalipun.
  • Sotaveteraanit
  • Pyörätuolissa kulkevat sekä heidän saattajansa. Huomioithan, että pyörätuolirampin painorajoitus on 350kg.
  • Henkilöt, jotka kulkevat rollaattorin kanssa klo 9–14. Muuna aikana matkasta peritään normaali lippumaksu.
  • Vammaisen kanssa matkustava saattaja, kun vammainen esittää näkövammais-, kuljetuspalvelu- tai EU:n vammaiskortin. Vammaiselta itseltään peritään normaali lippumaksu.