Kela koulumatkatuettu lippu

Kela koulumatkatuetut liput ovat pääsääntöisesti toisen asteen opiskelijoille tarkoittuja alennettuja kausilippuja. Oppivelvollisuuden laajentamisen myötä osa opiskelijoista on oikeutettu maksuttomaan koulumatkatuettuun lippuun. Koulumatkatuetut liput sisältävät matkustusoikeuden kaikilla Kuopion seudun Waltti -maksuvyöhykkeillä.

Katso alta tarkemmat tiedot koulumatkatuetuista lippuihin liittyen.

Kenellä on oikeus maksuttomaan koulutukseen?

Sinulla on oikeus maksuttomaan koulutukseen, jos täytät molemmat ehdot:

 • Päätät peruskoulusi vuonna 2021 tai sen jälkeen
 • Olet syntynyt vuonna 2004 tai sen jälkeen

Kaikki koulutukset eivät kuitenkaan ole maksuttomia, vaikka edellä esitetyt ehdot täyttyisivät, joten tarkistathan oppilaitoksestasi onko koulutuksesi maksutonta.

Kuka voi saada koulumatkatukea?

Maksuttomaan koulutukseen oikeutetut voivat saada koulumatkatukea, jos koulumatkasi on vähintään 7 kilometriä yhteen suuntaan.

Muilla kuin maksuttomaan koulutukseen oikeutetuilla koulumatkan tulee olla vähintään 10 kilometriä yhteen suuntaan. Tarkista tarkemmat ehdot Kelan sivuilta.

Koulumatkatukeen oikeuttavat opinnot löydät Kelan sivuilta.

Koulumatkatuetut liput

Koulumatkatukeen oikeutetuille opiskelijoille on tarjolla eri pituisia lipputuotteita matkapäivien mukaan.

Jos sinulla on vähintään 15 matkapäivää kalenterikuukaudessa. Olet oikeutettu aina kerrallaan 30 päivää voimassaolevaan koulumatkalippuun:

 • Lipun omavastuu opiskelijalle 37,00€
 • Maksuttomaan koulutukseen oikeutetuilla ei omavastuuta
 • Sisältää matkustusoikeuden kaikilla maksuvyöhykkeillä (A-F)
 • Voimassa 30 päivää ensimmäisestä käyttökerrasta

Jos sinulla on 10-14 matkapäivää kalenterikuukaudessa, olet oikeutettu puolenkuun koulumatkalippuun

 • Lipun omavastuu opiskelijalle 20,00€
 • Maksuttomaan koulutukseen oikeutetuilla ei omavastuusta
 • Sisältää matkustusoikeuden kaikilla maksuvyöhykkeillä (A-F)
 • Voimassa 30 päivää ensimmäisestä käyttökerrasta, jonka aikana lipulla voit matkustaa yhteensä 14:nä vuorokautena.

Jos sinulla on alle 10 matkapäivää kalenterikuukaudessa, et voi saada koulumatkatukea.

Liput on mahdollista ostaa aikaisintaan 14 päivää ennen opintojen aloittamista. Lukuvuoden viimeinen lippu pitää ostaa vähintään 14 päivää ennen viimeistä opiskelupäivää.

Mikäli et ole oikeutettu koulumatkatukeen,  on sinulla vielä mahdollisuus hyödyntää muita opiskelijan lipputuotteitamme.

Kuinka ostan koulumatkatuetun lipputuotteen?

Täytä Kelan koulumatkatukihakemus ja toimita se koulusi opintotoimistoon. Hakemusta jätettäessä oppilaitos vie tietosi sähköisen järjestelmään, josta tieto välittyy automaattisesti joukkoliikenteen lipunmyyntipisteelle. Hakemus kannattaa jättää jo hyvissä ajoin, jotta vältät syksyn ruuhkat!

Koulumatkatuettu lippu voidaan ladata henkilökohtaiselle opiskelijan Waltti -matkakortille. Opiskelijan asiakasryhmä on voimassa enintään lukuvuoden kerrallaan ja se tulee käydä päivittämässä lipunmyyntipisteellä tai Waltin nettikaupassa Opintopolkupalvelun kautta ennen ensimmäisen lipun lataamista.

Mikäli et omista vielä Waltti -matkakorttia, voit hankkia sen lipunmyyntipisteistämme. Waltti -korttipohjan hinta on 5€ ja se on maksullinen myös maksuttomaan koulutukseen oikeutetuille. Muista ottaa henkilöllisyystodistus mukaan lipunmyyntipisteellä käydessäsi!

Waltti kortin lisälataaminen onnistuu nettikaupassa, Valtuustotalon asiakaspalvelupisteellä sekä Sokoksen, Petosen R-kioskin ja Siilinjärven R-kioskin lipunmyyntipisteissä. Muissa pisteissä tai busseissa ei ole toistaiseksi mahdollista lisäladata lippuja. Nettikaupassa latauksesta ei peritä palvelumaksua.

Huom! Tuotteen nettilatausta varten verkkopalvelussa tulee tunnistautua vahvasti. Tarvitset tunnistautumista varten pankkitunnukset. Muussa tapauksessa lisätalaaminen tulee hoitaa edellä mainituissa lipunmyyntipisteissä. Lippua ladattaessa sinun tulee myös valita vyöhykeväliksi A-F, jotta saat oikean tuotteen näkyviin.

Löydät yksityiskohtaisemmat ohjeet nettilatausta  varten alta:

 

Näin tunnistaudut opiskelijaksi Waltin nettikaupassa:

 1. Kirjaudu nettikauppaan sisään
 2. Siirry omaan tiliin ja omiin tietoihin
 3. Mene opiskelijainfo -kohtaan ja valitse opiskelijatunnistautuminen Waltti -verkkokauppaan