Kela koulumatkatuettu lippu

Kela koulumatkatuetut liput ovat pääsääntöisesti toisen asteen opiskelijoille tarkoittuja alennettuja kausilippuja. Oppivelvollisuuden laajentamisen myötä osa opiskelijoista on oikeutettu maksuttomaan koulumatkatuettuun lippuun.

Lyhyet ohjeet Vilkun koulumatkatuettujen lippujen ostamiseksi:

 1. Täytä Kelan koulumatkatukihakemus OmaKelassa
 2. Osta Waltti-matkakortti, mikäli et omista sellaista vielä. Voit tilata kortin Waltin nettikaupasta (saapuu postitse muutamassa päivässä) tai ostaa lipunmyyntipisteeltä.
 3. Mene nettikauppaan ja tunnistaudu vahvasti tai suuntaa lipunmyyntipisteeseen
 4. Lataa koulumatkatuettu lippu matkakortillesi (vyöhykkeet A-F)

Vilkun koulumatkatuetut liput sisältävät matkustusoikeuden kaikilla Kuopion seudun maksuvyöhykkeillä (A-F). Katso alta tarkemmat tiedot koulumatkatuettuihin lippuihin liittyen.

Kenellä on oikeus maksuttomaan koulutukseen?

Sinulla on oikeus maksuttomaan koulutukseen, jos täytät molemmat ehdot:

 • Olet päättänyt peruskoulusi vuonna 2021 tai sen jälkeen
 • Olet syntynyt vuonna 2004 tai sen jälkeen

Kaikki koulutukset eivät kuitenkaan ole maksuttomia, vaikka edellä esitetyt ehdot täyttyisivät, joten tarkistathan oppilaitoksestasi onko koulutuksesi maksutonta.

Kuka voi saada koulumatkatukea?

Maksuttomaan koulutukseen oikeutetut voivat saada koulumatkatukea, jos koulumatkasi on vähintään 7 kilometriä yhteen suuntaan.

Muilla kuin maksuttomaan koulutukseen oikeutetuilla koulumatkan tulee olla vähintään 10 kilometriä yhteen suuntaan. Tarkista tarkemmat ehdot Kelan sivuilta.

Koulumatkatukeen oikeuttavat opinnot löydät Kelan sivuilta.

Kuinka haen koulumatkatukea?

Koulumatkatukea haetaan ensisijaisesti verkkohakemuksella OmaKelassa.

Voit hakea tukea tulevalle lukuvuodelle OmaKelassa aikaisintaan kesäkuun alusta alkaen. Tarvitset hakemista varten omat verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenteen. Sähköisesti jätetystä hakemuksesta saat saman tien osto-oikeuden Kela tuettuun joukkoliikennelippuun (lippu ostettavissa enintään 2 viikkoa ennen lukuvuoden alkamista). Tuen voi myös hakea paperilomakkeella, mutta tällöin oikeuden lipun ostoon saa vasta, kun Kela on käsitellyt hakemuksen.

Hakemusta jätettäessä on tärkeää määrittää lipun myyjä (Waltti, Matkahuolto tai muu). Lipun myyjä tiedon saat helpoiten selville tarkastamalla kuljetko Waltti-alueemme vuoroissa. Waltti-alueen ja vuorot löydät reittioppaastamme tai nettisivuiltamme. Mikäli matkustat Waltti-alueen ulkopuolelta valitaan lipun myyjäksi Matkahuolto tai muu lippuja myyvä taho.

Koulumatkatuetut liput

Waltti-lippu

Koulumatkatukeen oikeutetuille opiskelijoille on tarjolla eri pituisia lipputuotteita matkapäivien mukaan.

Jos sinulla on vähintään 15 matkapäivää kalenterikuukaudessa. Olet oikeutettu aina kerrallaan 30 päivää voimassaolevaan koulumatkalippuun:

 • Lipun omavastuu opiskelijalle 37,00€. Maksuttomaan koulutukseen oikeutetuilla ei omavastuuta
 • Sisältää matkustusoikeuden kaikilla maksuvyöhykkeillä (A-F)
 • Voimassa 30 päivää ensimmäisestä käyttökerrasta

Jos sinulla on 10-14 matkapäivää kalenterikuukaudessa, olet oikeutettu puolenkuun koulumatkalippuun

 • Lipun omavastuu opiskelijalle 20,00€. Maksuttomaan koulutukseen oikeutetuilla ei omavastuusta
 • Sisältää matkustusoikeuden kaikilla maksuvyöhykkeillä (A-F)
 • Voimassa 30 päivää ensimmäisestä käyttökerrasta, jonka aikana lipulla voit matkustaa yhteensä 14:nä vuorokautena.

Jos sinulla on alle 10 matkapäivää kalenterikuukaudessa, et voi saada koulumatkatukea.

Huom! Liput on mahdollista ostaa aikaisintaan 14 päivää ennen opintojen aloittamista. Lukuvuoden viimeinen lippu pitää ostaa vähintään 14 päivää ennen viimeistä opiskelupäivää.

Mikäli et ole oikeutettu koulumatkatukeen,  on sinulla vielä mahdollisuus hyödyntää muita opiskelijan lipputuotteitamme.

 

Muut koulumatkatuetut liput

Mikäli matkustat Waltti-alueen ulkopuolelta tulee sinun hankkia Matkahuollon tai muun palveluntarjoajan koulumatkatuettulippu. Varmista vuoroa liikennöivältä yritykseltä mitkä liput käyvät maksuvälineenä. Lisätiedot Matkahuollon lipuista löydät Matkahuollon sivuilta.

Kuinka ostan koulumatkatuetun Waltti lipun?

Täytä Kelan koulumatkatukihakemus OmaKelassa. Lähetettyäsi hakemuksen, päivittyy tästä tieto joukkoliikenteen lipunmyyntipisteisiin. Lippu on tämän jälkeen ostettavissa aikaisintaan 14 vuorokautta ennen opiskelujen alkamista.

Vilkun koulumatkatuettu lippu ladataan henkilökohtaiselle Waltti-matkakortille. Sinulla tulee olla matkakortti ennen kausilipun lataamista. Mikäli et omista vielä Waltti -matkakorttia, voit hankkia sen lipunmyyntipisteistämme tai tilata Waltti kaupasta. Waltti -korttipohjan hinta on 5€ ja se on maksullinen myös maksuttomaan koulutukseen oikeutetuille. 

Koulumatkatuetun lipun lataaminen onnistuu helpoiten nettikaupassaHuom! Tuotteen nettilatausta varten verkkopalvelussa tulee tunnistautua vahvasti. Tarvitset tunnistautumista varten pankkitunnukset. Nettikaupassa latauksesta ei peritä palvelumaksua

Voit myös ladata lippuja valtuustotalon asiakaspalvelupisteellä, Petosen R-kioskin ja Siilinjärven R-kioskin lipunmyyntipisteissä sekä Sokoksen lisälatauspisteellä (Sokoksen pisteellä vai lisälataukset). 

Näin tunnistaudut Waltin nettikaupassa ja lataat koulumatkatuetun lipun:

 1. Rekisteröidy ja kirjaudu nettikauppaan
 2. Tunnistaudu vahvasti
 3. Liitä matkakorttisi ja siirry ostamaan kautta
 4. Paina "Hae"-painiketta hakeaksesi tiedon myönnettävästä koulumatkatuesta.
 5. Valitse A-F -vyöhykkeet ja KELA-lippu

Latausohjeet