LuontoVilkku

LuontoVilkku esittelee mielenkiintoisia lähiluontokohteita ympäri Kuopiota, jotka ovat helposti saavutettavissa joukkoliikenteellä tai kaupunkipyörillä.

Tällä hetkellä luontopysäkkejämme löydät Väinölänniemestä, Pölhöstä sekä Katiskaniemestä. LuontoVilkku -pysäkit tunnistat pysäkeiltä löytyvästä LuontoVilkku-merkistä.

Hyppää siis Vilkun kyytiin ja lähde nauttimaan luonnosta!

Väinölänniemi - Historian havinaa tunnetussa kaupunkipuistossa

Väinölänniemi, tuttavallisemmin Vänäri on laaja, virkistyksellinen puisto- ja urheilukeidas, joka kurkottaa kohti etelää, Kallaveden saaristoa. Matkaa tänne luonnon keitaaseen on vain viiden minuutin verran Kuopion torilta.

Vänärin historia ylettyy yli 450 vuoden taakse Kuopion kirkkopitäjän perustamisen ajoille. Alueen puistohistoria alkaa 1800-luvun puolivälistä, mikä tekee Väinölänniemestä Suomen vanhimpia puistoja sekä valtakunnallisesti arvokasta kulttuuriympäristöä.

Maisemallisesti Väinölänniemi on erityinen sen pitkän niemen ansiosta. Alueelta aukeaa näkymiä järvelle moneen suuntaan, kuten Puijolle saakka.

Vänärillä pääsee tutustumaan historiallisiin muistomerkkeihin ja rakennuksiin, perinteisiin puistomaisemiin, niemeä kiertävään rantabulevardiin sekä Peräniemen alueeseen, jossa sijaitsee myös juhlapaikkana tunnettu Peräniemen Kasino.

Väinölänniemelle pääset keskustasta helposti bussilla numero 1 tai Vilkku-fillareilla.

Joukkoliikenne

Kaupunkipyörät

Pölhö - Saaritunnelmaa lyhyen matkan päässä keskustasta

Pölhö sijaitsee Saaristokadun varrella noin 10 minuutin bussimatkan päässä Kuopion keskustasta.

Saaren luonto koostuu pääosin valoisasta, mäntyvaltaisesta sekametsästä. Pääpolun varrelta löytyy hienoja lahopuupökkelöitä, joissa kasvaa kääpiä.

Pölhön komeisiin kalliomänniköihin ja korkeakallioisiin rantoihin pääsee tutustumaan noin yhden kilometrin pituiselta luontopolulta, jonka varrella on kulkemista helpottavia portaita ja puurakenteita. Saaren luontoa voi ihailla myös noin 300 metrin pituiselta, avustajan kanssa kuljettavissa olevalta esteettömältä reitiltä.

Pölhössä voi viettää aikaansa monella tapaa, kuten ruokaa valmistamalla grillikatoksessa sekä karttaan merkityillä tulipaikoilla, mustikoita poimien, järvimaisemia ihaillen tai monipuolista linnustoa seuraten.

Pölhöön pääset busseilla 5 ja 6.

Joukkoliikenne

Katiskaniemi - Luonnonsuojelualueen rauhassa

Katiskaniemi sijaitsee Rauhalahdessa noin 25 minuutin bussimatkan päässä Kuopion keskustasta. Se on 14 hehtaarin suuruinen rauhoitettu alue, joka on lähes kokonaan luonnonsuojelualuetta.

Rauhoittamisen tarkoituksena on suojella alueella sijaitsevaa monipuolista metsäluontoa, lehtokasvillisuutta, eläimistöä sekä maisemia.

Katiskaniemen alueella oleva luontopolku on noin kahden kilometrin mittainen viitoilla ja maalimerkeillä merkitty reitti, joka kiertelee alueen rantoja myötäillen, komeissa lehdoissa ja kalliomänniköissä. Matkan varrelta löydät sekä alueen kasvillisuudesta että eläimistöstä kertovia opastauluja.

Metsäluonnon ja järvimaisemien lisäksi Katiskaniemestä löytyy laidunnettuja perinnemaisemia, sekä 1950-luvulta peräisin oleva savottakämppä, Jätkänkämppä.

Katiskaniemeen pääset bussilla 7 tai Vilkku-fillareilla.

Joukkoliikenne

Kaupunkipyörät