Ajankohtaista

Koulumatkatuki ja koulumatkatuetut lipputuotteet

Uutinen 30.8.2021
Waltti-kortin logo

Koulumatkatukeen on tullut muutoksia 1.8.2021 alkaen. Jatkossa voit saada koulumatkatukea, jos sinulla on vähintään 10 matkapäivää kalenterikuukaudessa. Lisäksi uuden oppivelvollisuuslain mukaiset opiskelijat ovat oikeutettuja maksuttomaan koulutukseen ja koulumatkatuettuihin lippuihin.

Uudistuksen myötä myös tarjolla oleviin koulumatkatuettuihin Waltti -lippuihin on tullut muutoksia.

Kenellä on oikeus maksuttomaan koulutukseen?

Sinulla on oikeus maksuttomaan koulutukseen, jos täytät molemmat ehdot:

  • Päätät peruskoulusi vuonna 2021 tai sen jälkeen
  • Olet syntynyt vuonna 2004 tai sen jälkeen

Kaikki koulutukset eivät kuitenkaan ole maksuttomia, vaikka edellä esitetyt ehdot täyttyisivät, joten tarkistathan oppilaitoksestasi onko koulutuksesi maksutonta.

Kuka voi saada koulumatkatukea?

Maksuttomaan koulutukseen oikeutetut voivat saada koulumatkatukea, jos koulumatkasi on vähintään 7 kilometriä yhteen suuntaan.

Muilla kuin maksuttomaan koulutukseen oikeutetuilla koulumatkan tulee olla vähintään 10 kilometriä yhteen suuntaan. Tarkista tarkemmat ehdot Kelan sivuilta.

Koulumatkatukeen oikeuttavat opinnot löydät Kelan sivuilta.

Koulumatkatuetut liput

Koulumatkatukeen oikeutetuille opiskelijoille on tarjolla eri pituisia lipputuotteita matkapäivien mukaan.

Jos sinulla on vähintään 15 matkapäivää kalenterikuukaudessa. Olet oikeutettu aina kerrallaan 30 päivää voimassaolevaan koulumatkalippuun:

  • Lipun omavastuu opiskelijalle 37,00€
  • Maksuttomaan koulutukseen oikeutetuilla ei omavastuuta
  • Sisältää matkustusoikeuden kaikilla maksuvyöhykkeillä (A-F)
  • Voimassa 30 päivää ensimmäisestä käyttökerrasta

Jos sinulla on 10-14 matkapäivää kalenterikuukaudessa, olet oikeutettu puolenkuun koulumatkalippuun

  • Lipun omavastuu opiskelijalle 20,00€
  • Maksuttomaan koulutukseen oikeutetuilla ei omavastuusta
  • Sisältää matkustusoikeuden kaikilla maksuvyöhykkeillä (A-F)
  • Voimassa 30 päivää ensimmäisestä käyttökerrasta, jonka aikana lipulla voit matkustaa yhteensä 14:nä vuorokautena.

Jos sinulla on alle 10 matkapäivää kalenterikuukaudessa, et voi saada koulumatkatukea.

Liput on mahdollista ostaa aikaisintaan 14 päivää ennen opintojen aloittamista. Lukuvuoden viimeinen lippu pitää ostaa vähintään 14 päivää ennen viimeistä opiskelupäivää.

Mikäli et ole oikeutettu koulumatkatukeen,  on sinulla vielä mahdollisuus hyödyntää muita opiskelijan lipputuotteitamme.

Kuinka ostan koulumatkatuetun lipputuotteen?

Täytä Kelan koulumatkatukihakemus ja toimita se koulusi opintotoimistoon. Hakemusta jätettäessä sinun tulee vielä täyttää opintotoimistosta saatava ostotodistus, jota vastaan ensimmäinen ostokerta tapahtuuu. Voit saada myös oppilaitoksesta sähköisen ostotodistuksen, jolloin tieto välittyy automaattisesti palvelupisteelle.

Ensimmäinen lippu ostetaan Valtuustotalon (Suokatu 42) tai Sokoksen lipunmyyntipisteestä ostotodistusta vastaan tai jos olet saanut sähköisen ostotodistuksen ja sinulla on jo henkilökohtainen matkakortti, voit tehdä ensimmäisen oston myös suoraan Waltin nettikaupassa. Ladataksesi korttia netissä, kortin asiakasryhmä tulee kuitenkin olla päivitetty jo opiskelijaksi. Muista ottaa henkilöllisyystodistus mukaan lipunmyyntipisteellä käydessäsi! Lipputuotteet ladataan henkilökohtaiselle Waltti -matkakortille. Mikäli et omista vielä Waltti -matkakorttia, myydään se sinulle ensimmäisen oston yhteydessä. Waltti -korttipohjan hinta on 5€ ja se on maksullinen myös maksuttomaan koulutukseen oikeutetuille.

Jatkossa voit ladata kortin Waltin nettikaupassa sekä Valtuustotalon ja Sokoksen lipunmyyntipisteissä. Muissa pisteissä tai busseissa ei oletoistaiseksi mahdollista lisäladata lippuja. Nettikaupassa latauksesta ei peritä palvelumaksua.

Huom! Tuotteen nettilatausta varten verkkopalvelussa tulee tunnistautua vahvasti. Tarvitset tunnistautumista varten pankkitunnukset. Muussa tapauksessa lisätalaaminen tulee hoitaa edellä mainituissa lipunmyyntipisteissä. Lippua ladattaessa sinun tulee myös valita vyöhykeväliksi A-F, jotta saat oikean tuotteen näkyviin.