Viisas liikkuminen työpaikoilla

Viisas työmatkaliikkuminen kannattaa

Viisaan liikkumisen edistämisellä työpaikoilla on monia positiivisia vaikutuksia henkilöstöön ja ympäristöön. Kävelyn, pyöräilyn, joukkoliikenteen ja kimppakyytien suosiminen työ- ja työasiamatkoilla lisää tutkitusti hyvinvointia ja vähentää organisaation ympäristökuormaa. Kustannusvaikutukset ovat yleensä hyvin positiiviset, kun sairaspoissaolojen määrä vähenee, autopaikkatarve laskee ja matkakorvausten määrä vähenee.

Työnantajalla on useita vaihtoehtoja henkilökunnan viisaan liikkumisen edistämiseen. Alla olevaan listaan on kerätty toimenpiteitä, joista monet ovat kustannuksiltaan hyvin edullisia, mutta vaikutuksiltaan merkittäviä toimenpiteitä viisaan liikkumisen edistämiseksi.

Työmatkalipputuki ja työyhteisön omat Waltti-kortit

Työnantaja voi myöntää työntekijöilleen kuukausittaisen tai kausikohtaisen tuen joukkoliikennelippujen hankkimiseen. Pienikin tuki voi olla merkittävä lippujen ostamiseksi ja joukkoliikenteen käyttömäärien kasvattamiseksi.

Työyhteisö tai –yksikkö voi hankkia omalle tiimilleen yhteiskäyttöön oman Waltti-kortin, jolloin työntekijät voivat hoitaa työasiointimatkoja työpäivän aikana Vilkku-busseilla.

Työyhteisön oman Waltti-kortin voit hankkia esim. Vilkun palvelupisteistä.

Lyhyiden matkojen kulkeminen kävellen tai pyörällä

Lyhyet alle 5 km autolla tehtävät työmatkat on helppo tehdä myös jalan tai pyörällä. Sähköavusteisten pyörien yleistyttyä myös hieman pidemmät matkat onnistuvat sujuvasti ilman hikoilua tai parkkipaikan etsintää.

Voit selvittää parhaat kävely- ja pyöräilyreitit työpaikallesi helposti kun muutat Vilkku reittioppaassa käytettävää kulkumuotoa.

Yhteiskäyttöpyörien hankinta tai leasing

Yhteiskäyttöpyörät, tavalliset tai sähköavusteiset, ovat helppo tapa korvata autoilua lyhyillä työasiamatkoilla.

Tutustu Kuopion kaupungin esimerkkiin: Kuopion kaupungin eri yksiköt hankkivat sähköpyöriä henkilöstön käyttöön

Sosiaalitilojen laatutason parantaminen

Työmatkakävelijät ja –pyöräilijät tarvitsevat sosiaalitilat, joissa vaatteiden vaihtaminen, vaatteiden kuivaus ja suihkussa käynti onnistuvat sujuvasti. Sosiaalitilat on syytä sijoittaa siten, että ne sijaitsevat lähellä työskentelypisteitä ja että niistä löytyy myös lukittua kaappitilaa vaatteille ja muille varusteille päivän ajaksi.

Vähäpäästöisen ajoneuvokaluston hankkiminen

Jos auton käyttöön on perusteltu syy, auton aiheuttamiin päästöihin voi vaikuttaa hankkimalla esimerkiksi sähkö- tai kaasukäyttöisiä ajoneuvoja. Nykyään leasing-palveluita tarjoavilla yrityksillä on valikoimassaan myös sähkö- ja kaasuautoja.

Etätyön suosiminen

Etätyön tekemistä edistämällä voidaan vähentää niin liikennesuoritteita kuin maksettavien matkakorvausten määrää. Videoneuvotteluyhteyksien parantaminen ja niihin tarvittavien laitteiden hankkiminen ovat yksinkertaisia keinoja etätyön tukemiseen.

Fiksusti töihin?

Katso tästä tietopaketista faktoja ja vinkkejä viisaan työmatkaliikkumisen toteutukseen.

Ota käyttöön Viisaan liikkumisen edistämisen työkalu Viksu.