Ajankohtaista

Vilkun vuosi 2019

Uutinen 14.1.2020

Vuosi 2019 oli Vilkulle varsin valoisa. Paikallisliikenteessä saavutettiin 7 miljoonan matkustajan raja. Edellisen kerran yli seitsemän miljoonaa matkustajaa paikallisliikenteessä oli vuonna 1985. Lisäksi maaseutuliikenteen matkustajamäärä kasvoi lähes 2 % edellisen vuoden vähenemisen jälkeen. Kokonaismatkustajamäärä Vilkku –liikenteessä oli 7,358 miljoonaa.

Asiakastyytyväisyystulokset kertoivat osaltaan palvelun olevan asiakkaita tyydyttävää. Yleisarvosanaksi annettiin jokaisessa kyselyssä viidestä pisteestä yli neljä. Vilkun vahvimmat osa-alueet annettujen pisteiden mukaan ovat kuljettajien ajotapa ja ystävällisyys sekä tiedon saatavuus aikatauluista ja reiteistä.

Joukkoliikenteen sähköisiä palveluja kehitettiin edelleen, jonka ansiosta reittioppaassa näkyy nykyisellään bussien reaaliaikainen sijainti sekä vyöhyketieto. Nettisivut uusittiin ja ne saivat samalla Vilkku-ilmeen. Lisäksi linjojen 1, 3, 4, 8, 14 ja 30-40 autoihin saatiin matkustamonäytöt, joista voi seurata matkan etenemistä pysäkkikohtaisesti.

Lippujärjestelmään uutena lippuna tuli Siilinjärven kuntakausilippu. Lisäksi mobiililippu sai Vilkku-ilmeen samalla, kun sen tietosisältöä parannettiin.

Kesäkuun alusta linjojen 1, 3, 4, 8, 14 ja 30-40 bussit ovat olleet Vilkku –ulkoasussa. Samalla linjojen 1, 3, 4, 8 ja 14 käyttövoimaksi vaihtui biodiesel kaupungin hyväksymän ympäristöystävälliseen joukkoliikenteeseen siirtymisestä tehdyn toimintalinjauksen mukaisesti.

Tarjontaa on saatu kohdistettua suhteellisen hyvin kysyntää vastaavaksi. Joillakin alueilla mm. Saaristokaupungissa on ollut vielä ongelmia, joita yritetään ratkaista mahdollisimman järkevällä tavalla. Kaiken kaikkiaan viime vuonna lisättiin linjakilometrejä 4 % edellisestä vuodesta. Matkustajamäärään kasvuun (+ 8,6 %) nähden voidaan sanoa, että palvelun kohdistaminen on ollut tehokasta.

Kuopion strategisena tavoitteena on edistää viisaasta liikkumista. Tavoitetta tukemaan perustettiin viisaan liikkumisen asiakasraati, jotta asukkaiden näkökulma kävelyn, pyöräilyn ja joukkoliikenteen käytön edistämistyössä saadaan aiempaa laajemmin esille. Raati kokoontui jo muutaman kerran. 

Toukokuun alussa otettiin käyttöön sähköavusteiset Vilkku-kaupunkipyörät. Ne saavuttivatkin odotettua paremman suosion, kun koko kauden keskimääräinen käyttö oli 4,7/pyörä/vuorokausi. Parhaana vuorokautena käyttökertoja oli jopa 10/pyörä. Kaupunkipyörien nettisivuilta voi tarkistaa kaikkien asemien pyörätilanteet reaaliaikaisina. Pyörät painuivat talviunille lokakuun lopussa herätäksen taas uuteen pyöräilykauteen vappuna.

Vuosi 2019 oli siis erinomainen viisaan liikkumisen vuosi. Kiitos siitä kuuluu kaikille viisaille liikkujille. Jatketaan samalla viisaalla linjalla myös alkaneella vuodella ja vuosikymmenellä.                                                                                      

                                                                                                                                     Menestystä alkaneelle vuodelle!

                                                                                                                                          T: Vilkku -väki