Vilkku-bussien aikataulupalvelu siirtyi reaaliaikaan

Kuopion seudun joukkoliikenteen Vilkun sähköisissä aikataulupalveluissa käytetään nyt bussien reaaliaikaiseen paikkatietoon perustuvia aikatauluennusteita. Reaaliaikaisen aikataulupalvelun avulla matkustajat voivat minimoida omaa odotusaikaansa pysäkillä, kun he saavat tiedon bussien todellisista lähtöajoista pysäkkikohtaisesti.

Vilkku-linjoilla 4 – 40 ja 71–75 liikennöivissä busseissa on ollut marraskuusta 2017 lähtien paikannuslaite, joka tuottaa tiedon bussin sijainnista reaaliaikaisesti. Paikannuslaitteiden tuottaman sijaintiedon avulla lasketaan aikatauluennusteita, joiden avulla matkustaja saa tiedon siitä, monenko minuutin kuluttua bussi on oman pysäkin kohdalla.

Reaaliaikaiset aikataulutiedot ovat nyt käytössä Vilkku-reittioppaassa, Googlen karttapalvelutiedoissa, Kuopion kaupunkialueen ja matkakeskusten pysäkkinäytöillä, bussit kartalla -palvelussa sekä pysäkkiaikataulut – palveluissa.

Kuopion seudun joukkoliikenteen reaaliaikainen aikataulutieto on ns. avointa tietoa, joka on kaikkien hyödynnettävissä. Alueen yritysten, yhteisöjen ja oppilaitosten toivotaankin rohkeasti hyödyntävän tietoaineistoa uudenlaisten liikkumis- ja aikataulupalveluiden toteuttamiseen.

Kuopion seudun joukkoliikenteen reaaliaikaisen paikkatiedon tuottamisesta vastaa tamperelainen Mattersoft Oy, jonka kanssa Vilkku teki sopimuksen lokakuussa 2017. Paikkatietopalvelun piirissä on tällä hetkellä noin 90 Kuopion seudun alueella liikennöivää linja-autoa. Palvelua laajennetaan tulevaisuudessa myös Vilkun maaseutuliikenteeseen.

Mattersoft Oy:n toimitusjohtaja Mika Varjolan mukaan Kuopion reaaliaikajärjestelmän käyttöönotto toteutui Suomen ennätysajassa, mikä ei ole tämänkaltaisissa projekteissa mikään itsestäänselvyys. Erityiskiitos tästä kuuluu saumatonta yhteistyötä tehneille liikennöitsijöille ja heidän henkilökunnalleen.

Vilkulle kehitetään parhaillaan uutta verkkopalvelukokonaisuutta, joka koostaa uudet palvelut ja tukee paremmin kestävän liikkumisen valintoja.

Reaaliaikajärjestelmän käyttöönotto on toteutettu osana Kuopion seudun Viisaan liikkumisen hanketta.

Vilkun reaaliaikatietoa hyödyntävien verkkopalveluiden osoitteet:

https://reittiopas.kuopio.fi

https://bussit.kuopio.fi

https://pysakit.kuopio.fi

https://www.google.com/maps

Vilkun reaaliaikatietoa hyödyntävät mobiilisovellukset:

http://www.payiq.net/kuopio/ (mobiililipun karttatoiminto)

https://nysse.mobi/

Kuopion kaupungin avoin data:

https://www.kuopio.fi/avoin-data